Korzyści ze stosowania bakterii Bacillus w rolnictwie
W środowisku glebowym znaczenie mikroorganizmów jest ogromne. Mikroorganizmy glebowe odgrywają istotną funkcję w kształtowaniu warunków sprzyjających prawidłowemu wzrostowi i rozwojowi roślin. Wśród pożytecznych mikroorganizmów glebowych szczególnie ważną grupą dla rolnictwa są bakterie. Jaką rolę pełnią bakterie Bacillus w rolnictwie i jak je stosować?
Jaką rolę pełnią pożyteczne mikroorganizmy glebowe?
Przez cały okres wegetacji rośliny narażone są na niekorzystne oddziaływanie czynników biotycznych i abiotycznych, a mikroorganizmy glebowe odgrywają w tym przypadku bardzo ważne funkcje. Zalicza się do nich:
- uczestnictwo w obiegu ważnych pierwiastków (bakterie potasowe i bakterie fosforowe),
- poprawę żyzności i struktury gleby,
- rozkład i mineralizację materii organicznej,
- poprawę kondycji roślin uprawnych,
- ochronę gleby przed erozją i przesuszeniem,
- poprawę retencji wodnej gleby.
Zarówno gleba, jak i zasiedlające ją mikroorganizmy oraz rośliny są od siebie zależne, a brak, chociażby jednego z ogniw może wpłynąć niekorzystnie na pozostałe.
Pożyteczne mikroorganizmy – zastosowanie ich to wiele korzyści

W środowisku glebowym najliczniej występują bakterie. W rolnictwie poprawiają one jakość i zdrowotność wszystkich systemów biologicznych. Pożyteczne mikroorganizmy przywracają naturalną bioróżnorodność, poza tym ich zastosowanie wpływa korzystnie na glebę, użyźniając ją. Do innych korzyści związanych ze stosowaniem pożytecznych mikroorganizmów glebowych zalicza się:
- stymulację wzrostu i rozwoju roślin,
- ograniczenie występowania patogenów grzybowych,
- pomoc w lepszym wykorzystaniu składników pokarmowych.
Stosowanie pożytecznych mikroorganizmów wpływa również korzystnie na regenerację roślin po uszkodzeniach spowodowanych przez grad, suszę, intensywne opady deszczu oraz wiatr i uszkodzenia mechaniczne.
Dlaczego warto stosować mikroorganizmy glebowe?
Stosowanie mikroorganizmów glebowych, do których należą między innymi bakterie potasowe oraz bakterie fosforowe, może okazać się doskonałą alternatywą dla tradycyjnych metod nawożenia roślin. Stosowanie biologicznych preparatów nawozowych daje możliwość lepszego wykorzystania zastosowanych wcześniej nawozów mineralnych, zapobiegając stratom składników pokarmowych, ograniczając przy ilości stosowanych nawozów mineralnych. Ich stosowanie zwiększa też odporność roślin na skutki stresu wodnego i niesprzyjające warunki pogodowe. Dzięki temu mikroorganizmy glebowe przyczyniają się do poprawy jakości i wielkości osiąganych plonów.
Wykorzystanie bakterii w rolnictwie – na co warto zwrócić uwagę?
Gleba utrzymuje swoje korzystne cechy dzięki organizmom glebowym. Aktywność mikrobiologiczna gleby stanowi więc bardzo ważny czynnik decydujący o jej żyzności i urodzajności, poza tym mikroorganizmy poprawiają odporność roślin na stres środowiskowy i ograniczają występowanie chorób. Przy wyborze preparatów zawierających w składzie bakterie warto zwrócić uwagę na:
- koncentrację bakterii,
- zalecenia dotyczące ich stosowania,
- sposób, w jaki działają.
Na szczególną uwagę zasługują produkty zawierające w składzie bakterie Bacillus. Charakterystyka wyselekcjonowanych szczepów bakterii Bacillus jest bardzo ważna. Stosowanie tego rodzaju bakterii w uprawie roślin niesie za sobą wiele korzyści.
Dlaczego warto zastosować bakterie Bacillus w rolnictwie?

Bakterie Bacillus zastosowanie w rolnictwie mają ogromne znaczenie, stąd też warto wprowadzać je w gospodarstwach rolnych. Przemawiają za tym następujące elementy:
- solubilizacja i mobilizacja pobierania składników takich jak azot, fosfor i potas,
- produkcja specyficznych fitohormonów i innych substancji wspomagających wzrost roślin,
- indukcja oporności systemicznej u roślin i produkcja specyficznych związków przeciwdrobnoustrojowych,
- produkcja osmoprotektantów i przeciwutleniaczy poprawiających tolerancję na stres środowiskowy.
Za stosowaniem bakterii w rolnictwie przemawia również dbałość o środowisko poprzez minimalizowanie zużycia nawozów chemicznych i pestycydów oraz ograniczanie emisji szkodliwych związków do biosfery.
Jak stosować bakterie Bacillus w rolnictwie?
Stosując bakterie Bacillus w rolnictwie, warto zwrócić uwagę na rodzaj upraw, w jakich można je wykorzystać, poza tym ważny jest termin ich stosowania. Bakterie w rolnictwie stosuje się:
- przedsiewnie lub przed wysadzeniem rozsady,
- pogłównie,
- po ruszeniu wiosennej wegetacji.
Ważna jest również metoda wykonywania oprysku oraz faza rozwojowa, w jakiej znajdują się rośliny. Nie bez znaczenia jest też zalecana dawka preparatu. Informacje o tym, jak stosować biologiczne preparaty nawozowe i inne produkty zawierające w składzie bakterie Bacillus, do których zalicza się stymulatory zdrowego wzrostu roślin, użyźniacze gleby i nawozy dolistne, zawarte są w etykiecie. Przed zastosowaniem bakterii w rolnictwie należy więc zapoznać się z instrukcją stosowania preparatu i ściśle przestrzegać jej zapisów. Zabiegi najlepiej wykonywać w dni pochmurne lub po zmierzchu, by stworzyć bakteriom jak najlepsze warunki do wzrostu i namnażania.