Stymulatory wzrostu roślin, znane również jako biostymulatory, są coraz bardziej popularne w rolnictwie i ogrodnictwie. Ich zadaniem jest wspieranie naturalnych procesów fizjologicznych roślin, co przekłada się na lepsze plony, większą odporność na stres oraz poprawę jakości upraw.
Czytaj dalejW ekologicznym rolnictwie nawożenie azotem staje się wyzwaniem, które wymaga innowacyjnych rozwiązań, przy jednoczesnym poszanowaniu zasad ekologii i ochrony środowiska. W przeciwieństwie do tradycyjnego rolnictwa, gdzie nawozy mineralne są powszechnie stosowane, gospodarstwa ekologiczne muszą polegać na naturalnych i biologicznych metodach dostarczania azotu.
Czytaj dalejEkologiczne nawożenie to przyszłość rolnictwa, która łączy troskę o środowisko z efektywnością produkcji roślinnej. Oparte na składnikach odżywczych pochodzenia naturalnego, takich jak obornik czy mikroorganizmy, wspiera zdrowy rozwój roślin, jednocześnie chroniąc glebę i środowisko.
Czytaj dalejPreparaty mikrobiologiczne znajdują szerokie zastosowanie w różnych rodzajach upraw rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Można je stosować zarówno przedsiewnie, jak i po siewie, po wschodach lub po wysadzeniu rozsady. Istotne jest, aby stosować je zgodnie z zaleceniami producenta, aby zapewnić zdrowy wzrost i odżywienie roślin.
Czytaj dalejGleba jest niezwykle złożonym środowiskiem, pełnym różnorodnych mikroorganizmów, które współtworzą jej strukturę i funkcjonowanie. Wśród nich kluczową rolę odgrywają bakterie glebowe. Te mikroskopijne organizmy są niewidoczne gołym okiem, jednak ich działanie ma ogromny wpływ na ekosystem glebowy.
Czytaj dalejNa odżywienie roślin w znacznym stopniu wpływa jakość gleby, a ta zależy od obecności mikroorganizmów glebowych, które przyczyniają się do poprawy dostępności składników pokarmowych roślin. Mikroorganizmy te zasiedlają edafon, czyli powierzchniową warstwę gleby. Są one kluczowe dla żyzności gleby, a także odgrywają istotną rolę w obiegu materii organicznej.
Czytaj dalejPo zbiorach rzepaku należy zwrócić uwagę na sposób zagospodarowania pozostałych na polu resztek pożniwnych. Rzepak jest rośliną, która cieszy się niesłabnącą popularnością, a prawidłowo prowadzone prace uprawowe sprawią, że resztki rzepaku zapewnią roślinom następczym cenne źródło składników pokarmowych. Wpływa to także korzystnie na zawartość próchnicy w glebie.
Czytaj dalejRozwój rynku biopreparatów w ostatnich latach nabrał rozpędu. Niewątpliwie jedną z przyczyn są zmiany zachodzące na liście substancji czynnych wykorzystywanych w środkach ochrony roślin. Działania zrównoważonego rolnictwa również będą sprzyjały rozkwitowi sektora zajmującego się biologicznymi rozwiązaniami do zwalczania agrofagów. Czy biopreparaty zastąpią chemiczne środki ochrony roślin?
Czytaj dalejFosfor to pierwiastek odgrywający znaczącą rolę w żywieniu roślin. Jest jednak składnikiem obarczonym wysokim ryzykiem tak zwanego unieruchomienia w glebie, co doprowadza do ograniczonej dostępności fosforu dla roślin mimo jego obecności w środowisku.
Czytaj dalejNawożenie roślin jest kluczowe, jeśli nastawiamy się na prawidłowy wzrost i rozwój naszych roślin. Ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe jest przy tym zróżnicowane w zależności od gatunku rośliny i fazy rozwojowej, w jakiej się znajduje. Wśród głównych makroelementów, które są roślinom niezbędne, wyróżnia się: azot (N), fosfor (P) i potas (K), czyli NPK.
Czytaj dalej